Biatlon / Zomerbiatlon / Target Sprint

Biatlon (in het Engels geschreven als biathlon) is een skisport, namelijk een langlaufwedstrijd waarbij de deelnemers op bepaalde punten moeten geweerschieten op een doel. Wordt dat doel gemist, dan betekent dit tijdverlies in de meeste varianten, doordat een extra strafronde moet worden gelopen voor men op het eigenlijke parcours verder mag gaan (bron wikipedia).

Biatlon is een uitdagende combinatie van schieten en hardlopen en vereist van de sporters een goede schiettechniek en fysieke fitheid. Het contrast tussen een hoge hartslag en snelle ademhaling door het hardlopen en het zo stil mogelijk houden van het geweer tijdens het schieten, maken biatlon tot een unieke sportvorm.

De combinatie van langlaufen en schieten maakt deze sport zo uitdagend. Vermoeid van de inspanning van het langlaufen moet je nauwkeurig richten op de schijven. Er zijn staande en liggende schietbeurten. Het doel is vijf klapschijven, elke misser betekent een strafronde of tijdstraf.

Wedstrijdvormen:

Individueel. Er wordt gestart om de 30 seconden. Elke misser betekent een minuut straftijd. Dames skiën 15 km, heren 20km. Beide maken 4 schietbeurten.

Sprint. Er wordt twee keer geschoten, 1x liggend en 1x staand. Elke misser betekent een strafronde van 150meter. Dames doen 7,5km, heren 10km en er wordt gestart om de 30 seconden.

Pursuit. De 60 beste atleten mogen meedoen. Er wordt gestart op basis van de uitslag van een sprint of individuele wedstrijd. De winnaar start eerst en de nummer twee mag weg met na het tijdsverschil dat er was op de kwalificatiewedstrijd. Zo gaat het door totdat alle 60 deelnemers zijn gestart. Er wordt eerst 2x liggend geschoten en daarna 2x staand. Voor elke misser moet een strafronde worden gelopen.

Massastart. Spectaculair om te zien. De beste 30 biatleten gaan tegelijk weg. Dames skiën 12,5km en heren 15km. Er wordt eerst twee keer liggend geschoten en daarna 2x staand. Elke misser betekent een strafronde van 150meter

Estafettes. Naast individuele wedstrijden worden er teamcompetities georganiseerd. Hierbij gaat het om 2 of 4 atleten die na elkaar starten. Er zijn heren, dames en gemengde estafettes.

 

Zomerbiatlon is een sneeuwloze biatlonvariant en bestaat uit een combinatie van hardlopen en schieten.

Naast hardlopen wordt het ook beoefend met rolski en cross skate.

Een Zomerbiatlonwedstijd is opgebouwd uit;

– 1 Km hardlopen, aansluitend liggend schieten
– 1 Km hardlopen, aansluitend staand schieten
– 1 Km hardlopen, aansluitend liggend schieten
– 1 Km hardlopen, aansluitend staand schieten
– 1 Km hardlopen

Per schietbeurt zijn 5 kogeltjes beschikbaar om de 5 doelen om te schieten. Per gemist doel moet een strafrondje van 70 meter gelopen worden.

In tegenstelling tot de meer bekende Winterbiatlon waar de atleet het geweer meeneemt en op de langlauf-latten staat, is dat bij de Zomerbiatlon niet het geval. De atleet laat het luchtgeweer bij het schietpunt achter.

 

Targetsprint is een snellere, kortere variant van zomerbiatlon. Je loopt 3 keer 400 meter en je hebt 2 staande schietbeurten. In iedere schietbeurt schiet je net zo lang tot je 5 doelen omgeschoten hebt. Per schietronde heeft de schutters een maximum van 15 kogeltjes om de vijf doelen te raken. Wanneer na 15 schoten de schutter nog geen vijf treffers heeft gemaakt is het toegestaan om de wedstrijd te hervatten.

De officiële regels voor de targetsprint vind je hier.

 

Verenigingen

Er zijn meerdere verenigingen die biatlon aanbieden en wedstrijden organiseren. Zomerbiatlon- en target sprint wedstrijden worden ook georganiseerd door schietverenigingen en combinaties van atletiek- en schietverenigingen.

 

Sportbond

Target Sprint wordt ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie.

Biatlon wordt ondersteund door de Nederlandse Ski Vereniging.

 

Biatlon / target sprint in de omgeving van Nederland

Duitsland; sommerbiathlon.net

België: biathlon d’été

België: Fros biatlon